2024. július 12., péntek

A "Húshorgász"!

 


Hosszasan olvasgattam a horgászat történetét és sokáig tűnődtem hol is kezdjem el ezt a gondolatot, ami az utóbbi időben egyre többet foglalkoztat.

Nagyon sokszor találkoztam ezzel a kérdéssel, Te Húshorgász vagy Sporthorgász vagy?  Nem Sporthorgász, nem Versenyhorgász, nem Húshorgász csak simán HORGÁSZ!

Szeretek kint lenni a vízparton szeretem a természet közelségét, a nyugalmat, és a tiszta levegőt!

Az elmúlt évtizedben annyira megváltozott a közvélemény a horgászokkal kapcsolatban, hogy már lassan élvezhetetlen lesz a horgászat. Erről mi horgászok is tehetünk, a tóparton művelt viselkedésünkkel, és a hozzáállásunkkal. Fejezzük be a mások viselkedésének kritizálását!

Húshorgász kifejezés egyértelműen pejoratív értelemmel párosul manapság köztudatban! Tényleg annyira rossz dolog hazavinni és elkészíteni a halakat?

Több irányból is megtudnánk közelíteni a dolgot.

  • Horgászegyesületek és szabályzatuk
  • Hal egészséges táplálék

Nagyon kevés tavon elérhető a sporthorgász éves bérlet, mondván nem lehet ellenőrizni ki az, aki valóban Sporthorgász, és ki nem. A normál éves tagság meg igen drága.  Sok horgász nem szereti a halat, vagy éppen nincs lehetősége, esetleg tudása fogott halakat feldolgozni és elkészíteni.

Vannak azok a horgászok, akik szeretik, ha a fagyasztóláda csordultig van hallal, és már félévkor megközelítik az éves mennyiséget. Róluk azért valóban nehéz elhinni, hogy júliustól-decemberig mindent vissza fognak engedni (ez ilyen vicces megjegyzés, ne értsétek félre😊.)

Aki a szabályokat betartja és a napi/éves kvótát nem lépi túl, vagy meg sem közelíti őket, miért is kezdjük ki?? Közéjük tartozom! Rengeteg halat fogok, akár órák alatt 10-20 nemeshalat is a partra segítek, de évente egy-két alkalommal viszek haza halat, nekem elég.

Tudományos dolgokba semmiképpen sem szeretnék belemenni, de a halak fogyasztása igen jótékony hatással van a szervezetünkre. Néhány pozitív hatást azért említenék: 

  • Szív és érrendszerre gyakorolt pozitív hatása, 
  • emésztést elősegítő szelént tartalmaz 
  • rengeteg ásványi és nyomelem található a halhúsban.

Szeretném, ha ezután a pár sor után kicsit másképp látnátok, ha valaki elviszi a kifogott halat! És nem csak rosszat feltételeznénk egymásról!

Szeretném, ha elmondanátok a véleményeteket ezzel a témával kapcsolatban.
Előre is köszönöm a megosztásokat!!
😊

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése